About the study

The peripheral nerves of patients with diabetes are often pathologically swollen, which results in entrapment at places of anatomical narrowing. This results in nerve dysfunction. Surgical treatment of compression neuropathies in the lower extremities (lower extremity nerve decompression (LEND)) results in relief of symptoms and gain in peripheral nerve function, which may lead to less sensory loss (short term) and less associated detrimental effects including foot ulceration and amputations, and lower costs (long term). The aim of the DeCompression trial is to evaluate the effectiveness and (cost-)effectiveness of surgical decompression of compressed lower extremity nerves (LEND surgery) compared with patients treated with conventional (non-surgical) care.

Patients will be followed for four years to assess differences in quality of life, sensory deficiencies, the occurrence of wounds/amputations, and corporal balance. Additionally, we want to investigate the (cost)effectiveness of decompression surgery compared to non-surgical care as we hypothesize that wounds and amputations can be prevented by decompressions. During the inclusion phase of this trial, we screened almost 1000 patients with diabetes and complaints of neuropathy. This makes it possible for us to evaluate the sensitivity of screening tools and hereby improve the selection of patients for decompression surgery.

Currently, we finalized the inclusion period, and we are currently collecting follow-up data to assess the primary and secondary outcomes.

The trial is subsidized by ZonMw.

Researchers

Principal investigator
Prof. J.H. Coert, MD PhD
Coordinating researcher
Willem Rinkel, MD PhD
Tirzah Fakkel, MD
Nadine Boers, MD
Anne Merijn Eligh, BSc

News

The DECO (DeCompression) study, a clinical trial investigating the benefits of surgical decompression for diabetic neuropathy, has proudly reached its inclusion target.

Throughout the inclusion phase, the study screened nearly a thousand diabetic patients experiencing neuropathic symptoms. This extensive screening process not only ensures a robust trial cohort but also provides a unique opportunity to evaluate the sensitivity of current screening tools. By doing so, the DECO study aims to refine the patient selection process for decompression surgery, ensuring that those who are most likely to benefit from the procedure are accurately identified.

With the inclusion phase now complete, the focus shifts to the collection and analysis of follow-up data. The study’s findings on primary and secondary outcomes will be instrumental in shaping the future of diabetic neuropathy treatment. The DECO study team looks forward to sharing these insights and contributing to improved patient care and health system sustainability.

For more information on the study, please contact decostudie@umcutrecht.nl

Pijnlijke voeten, het idee op spelden of kussens te lopen. Zo’n 650.000 diabetespatiënten hebben er last van, maar er vanaf komen lukt niet. Maar dat gaat mogelijk veranderen. Een nieuwe operatiemethode, onder meer in het Zwolse Isala-ziekenhuis, kan de oplossing zijn. Patiënt Frank Pauli is een van de proefpersonen: ,,Ik merk nu al verschil.’’

Frank Pauli hoorde in 2009 op 39-jarige leeftijd dat hij diabetes heeft. Hij was altijd ontzettend moe en kon liters water drinken, voortekenen van de ziekte. Een prikje naar zijn glucosewaardes in het bloed gaven bevestiging van wat hij al vermoedde; diabetes type 1, wat inhoudt dat hij dagelijks insuline moet toedienen. Doet hij dat niet dan gaan de bloedsuikers omhoog, wat schade aan de organen kan veroorzaken.

Twee jaar geleden kreeg de Apeldoorner (53) last van neuropathie, een veel voorkomende complicatie waarbij de zenuwen niet goed functioneren. Het leidt tot tintelingen in de benen en voeten, tot het gevoel op kussens of spelden te lopen of tot gevoelloosheid.

Honderdduizenden patiënten hebben er last van. Wie niet oppast kan zomaar wonden aan de benen of voeten oplopen, doordat ze bijvoorbeeld niet merken op een steentje in de schoen te lopen. Zover kwam het bij Pauli nog niet. ,,Maar vervelend was het wel. Telkens had ik het gevoel op kussentjes te lopen.’’

Aan beide benen geopereerd

Toen de diabetespatiënt hoorde van een groot landelijk onderzoek om die complicaties te voorkomen heeft hij zich onmiddellijk opgegeven. In het najaar van 2022 werd hij aan de zenuwen in beide benen geopereerd in het Isala-ziekenhuis in Zwolle.

Initiatiefnemer van die studie is plastisch chirurg in opleiding Willem Rinkel. Hij werkt bij het UMC Utrecht. Rinkel opereert vaak mensen die een beknelling van de zenuw in de pols hebben. Door dan meer ruimte te geven aan de zenuwen, komt de doorbloeding én de gevoelsprikkel weer op gang. Zo’n operatie is volgens hem ook goed toepasbaar bij diabetespatiënten met neuropathie.

,,Al sinds de jaren negentig wordt aan de mogelijkheid van deze operatie gedacht, maar nooit kwam het van de grond in de vorm van een groot wetenschappelijk onderzoek. Neuropathie wordt wel gecontroleerd, maar verder moest je er maar vanaf blijven. Terwijl een vrij eenvoudige operatie bij de enkel of het onderbeen veel problemen mogelijk kan voorkomen of oplossen.’’

Volgens Rinkel gaat het om een aanzienlijke groep diabetespatiënten. 1,3 miljoen mensen hebben diabetes type 1 of 2, waarvan ongeveer de helft lijdt aan neuropathie, waarbij door een veranderde glucosehuishouding in het lichaam zenuwen opzwellen en minder ruimte krijgen.

‘Soms amputatie nodig’

Rinkel: ,,Hoe langer de schade voortduurt, hoe minder de zenuw gaat werken. Dat brengt risico’s met zich mee. Op een steentje of een punaise staan, dat voelen ze niet meer. Wie het overkomt zit met een moeilijk te genezen wond als gevolg van de diabetes. Soms is dan amputatie de enige oplossing.’’

De Utrechtse plastisch chirurg denkt mogelijk de helft van de patiënten met neuropathie te kunnen helpen door de beknelde zenuwen weer ‘vrij te leggen’. Hij wil medici met behulp van dit onderzoek daarvan overtuigen. Met subsidie van het ministerie van VWS is de specialist daarom in samenwerking met een tiental ziekenhuizen in het land een wetenschappelijke studie gestart. Voor de benodigde groep patiënten, bijna 350 in totaal, zoekt Rinkel nu nog enkele tientallen in de regio Zwolle. Zij kunnen zich aanmelden via lastvanmijnvoeten.nl.

De arts is optimistisch gestemd over de uitkomst van het vergelijkende onderzoek, waarin een groep wel en een groep niet wordt geopereerd. Gedurende vier jaar volgt hij de groep, waarna in 2027 de eerste conclusies kunnen worden getrokken. ,,We horen al indrukwekkende verhalen. Van mensen die uit hun rolstoel komen en weer hun voeten kunnen gebruiken. Bij sommigen werkt het niet. Daar moeten we ook eerlijk in zijn.’’

Een jaar nodig

Bij de Apeldoornse diabetespatiënt Frank Pauli werkt het in elk geval wel. Hij zat in de groep die geopereerd werd en heeft nu een stuk minder het vervelende gevoel van op watten lopen. ,,Soms gaat er wel een jaar overheen dat zenuwen weer herstellen en je weer een beetje gevoel terugkrijgt. Ik ben aan het ene been in september geopereerd, aan het andere in december en voel nu al dat mijn klachten verminderen. Het lopen gaat al een stuk beter, waardoor de kwaliteit van leven omhoog is gegaan.’’

,,Er zijn alleen maar voordelen. Ik word bijvoorbeeld nu veel intensiever gecontroleerd, zelfs vier jaar lang. Ik zou zeggen tegen andere diabetespatiënten: vraag je arts of je in Isala mee kan doen. Het kan er alleen maar beter van worden.’’

Isala adviseert patiënten bij een vraag over het onderzoek de website lastvanmijnvoeten.nl te raadplegen.

Een van de grootste angsten van veel diabetespatiënten wordt nu opgelost. Plastisch chirurgen uit de Verenigde Staten en Nederland hebben een eenvoudige methode ontwikkeld om wonden aan tenen en voeten – en zelfs amputaties – te voorkomen.

Door een (beknelde) zenuw in de enkel operatief meer ruimte te geven, vrij te maken, kunnen het verminderde gevoel en de kracht van de diabetesvoet zich herstellen. Bovendien leiden meer gevoel en beweeglijkheid in de voet tot betere doorbloeding daarvan. Dat stellen de Nederlandse plastisch chirurg prof. dr. Henk Coert (UMC Utrecht) en zijn Amerikaanse collega prof. dr. Lee Dellon van het fameuze Johns Hopkins Hospital in Baltimore.

Komend najaar start in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en vijf andere Nederlandse centra een omvangrijke patiëntenstudie. Daarbij zal, na de ingreep, herstel van het gevoel in de voeten van patiënten worden gemeten en langdurig onder controle worden gehouden.

Prof. dr. Henk Coert, afdelingshoofd Plastische Chirurgie, spreekt van ’een belangrijke stap’ voor de circa één miljoen diabetespatiënten die Nederland op dit moment telt. ,,Zij krijgen door deze ingreep gevoel en kracht in hun voet(en) terug. Bovendien voelen zij zich erkend in hun chronische pijnklachten, zoals doofheid en tintelingen in hun tenen.” Samen met zijn Amerikaanse collega Dellon is Coert grondlegger van deze even relatief eenvoudige als spectaculaire chirurgische behandeling van beknelde zenuwen. Professor Coert, specialist op het terrein van zenuwcompressie en zenuwchirurgie, sprak gisteren zijn aanvaardingsrede van het hoogleraarschap uit.

Diabetes treft binnen twintig jaar (in 2035) naar verwachting 7 procent van de wereldbevolking. Dan heeft Nederland anderhalf miljoen mensen met diabetes.

Bijna de helft van de patiënten heeft last van schade aan de zenuwen, in zowel voeten als handen. Deze gevoelsdoofheid heet ’polyneuropathie’. Als het optreedt, is het in de meeste gevallen progressief. De zenuwschade veroorzaakt pijn, tintelingen en een brandend gevoel. Het gevoelsverlies leidt bij 15 procent van de diabeten tot wonden en infecties aan of ín de voet. Soms is amputatie van tenen of het verlies van een voet of onderbeen het dramatische gevolg.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) steunt de nieuwe behandeling. Chronische pijn door zenuwbeknelling bij diabeten kost de Nederlandse samenleving naar schatting jaarlijks 20 miljard euro aan medische- en indirecte kosten, zoals ziekteverzuim.

Other studies